Het leven van Boeddha, de weg naar nu

Ruim zestig kunstwerken, eeuwenoud en modern, komen spectaculair bijeen in de wintertentoonstelling in De Nieuwe Kerk: Het leven van Boeddha, de weg naar nu.
Bewonder een schat aan millennia-oude objecten en moderne kunst van onder andere Ai Weiwei en Yoko Ono.
Het oudste object dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018; er zijn speciaal voor deze tentoonstelling kunstwerken gemaakt.

De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha.
Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven.
Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden.

 

Hedendaagse kunst
De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door bewustwording van het hier en nu. De tentoonstellingsmakers, onder wie co-curator en vormgever Siebe Tettero, verbeelden het ‘nu’ met werken van hedendaagse kunstenaars. De moderne werken zijn van internationaal bekende kunstenaars als Ai Weiwei, Yoko Ono, Tony Feher, Alicia Framis, Tatsuo Miyajima, Allan Kaprow, Rei Naito, Kohei Nawa, Michelangelo Pistoletto, Ugo Rondinone en Carolee Schneemann. Ook Nederland is vertegenwoordigd met werken van Salvador Breed en Koos Breukel.

Bij binnenkomst wordt de bezoeker verwelkomd door een van de topstukken uit de tentoonstelling: het ruim twee meter hoge beeld van een staande Boeddha uit de vijfde-zesde eeuw. Direct daarna komt de bezoeker oog-in-oog te staan met de hedendaagse kunstenaar Ai Weiwei, van wie een van zijn bomen midden in de kerk hoog zal oprijzen.

Persoonlijk bruikleen Dalai Lama in de tentoonstelling


Speciaal voor de tentoonstelling is een bijzondere thangka, een rolschildering, beschikbaar gesteld uit de persoonlijke bezittingen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama.
De rolschildering, vervaardigd in de negentiende eeuw in Tibet, komt uit een reeks schilderingen die het levensverhaal van de Boeddha illustreren.
Op zaterdag 15 september opende Zijne Heiligheid de Dalai Lama de nieuwe tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Ticketshop nu online!
Online tickets zijn te verkrijgen via deze link.

Het leven van Boeddha, de weg naar nu is in De Nieuwe Kerk Amsterdam te zien tot en met zondag 3 februari 2019, dagelijks van 10 tot 17 uur.